Alguns punts sobre la sentència d'inconstitucionalitat de la Llei sobre la protecció del dret a l'habitatge




Alguns apunts sobre la sentència d'inconstitucionalitat de la Llei sobre la protecció del dret a l'habitatge


El Tribunal Constitucional ha publicat una nota de premsa on anticipa alguns punts de la sentència d'inconstitucionalitat de la Llei 11/2020, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge i de modificació de la Llei 18/2007, de la Llei 24/2015 i de la Llei 4/2016, relatives a la protecció del dret a l'habitatge

Per Teresa Xaus / Advocada

El Tribunal Constitucional ha publicat una nota de premsa on anticipa alguns punts de la sentència d'inconstitucionalitat de la Llei 11/2020, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge i de modificació de la Llei 18/2007, de la Llei 24/2015 i de la Llei 4/2016, relatives a la protecció del dret a l'habitatge.


La Llei 11/2020 fixava unes mesures de contenció de les rendes de lloguer de l'habitatge habitual. A l’espera de conèixer els fonaments jurídics de la sentència i la implicació que tindrà sobre els nous contractes de lloguer que se signin a partir d’ara, per la informació continguda a la nota de premsa, sabem que el Constitucional no entra a estudiar el contingut de la llei, sinó que considera que, tot i que Catalunya té competències en matèria d’habitatge, aquesta llei limita alguns aspectes dels contractes d’arrendament de la vivenda habitual, i que és l'Estat qui té la competència per regular les obligacions contractuals. La nota de premsa afirma que el Constitucional vol garantir el mercat únic.


Pel que s’ha publicat, la sentencia derogarà els principals articles de la llei, els que limitaven el preu màxim del lloguer en les zones de mercat d’habitatge tens. Els articles que es deroguen són els que establien que la renda màxima estava limitada o bé per l’índex de referència o pel darrer contracte d’arrendament) o quines despeses es podien repercutir al llogater.


La derogació no és absoluta, sinó que es refereix als contractes que se signin a partir de la publicació de la sentència d’inconstitucionalitat, per la qual cosa els contractes que estan en vigor, no patiran canvis. Això sí, haurem d’esperar a llegir la sentència per saber què passarà amb les sancions que s’han imposat fins al dia d’avui.




Articles relacionats


Arran de la famosa recent sentència del Tribunal Constitucional (TC) del passat dia 26 d'octubre de 2021, als despatxos ens plouen les consultes sobre temes relacionats a plusvàlues. Quins son els passos que s'han de seguir?

Llegeix més

El passat 16 de juny es van complir dos anys de l'entrada en vigor de la Llei 5/2019, de 15 de març, reguladora dels contractes de crèdit immobiliari, que va introduir mesures que asseguren la correcta informació del consumidor sol·licitant d'un crèdit hipotecari, per així impossibilitar la inclusió per l'entitat bancària de clàusules contractuals abusives, com les tristament ja famoses clàusules sòl o multidivisa.

Llegeix més

Comparteix l'article

Share by: