El Tribunal Suprem declara que la gestació subrogada vulnera els drets del nen i de la mare gestant




El Tribunal Suprem ha declarat que la gestació subrogada vulnera els drets del nen i de la mare gestant


S'ha considerat que la gestació per substitució comercial vulnera els drets fonamentals reconeguts a la Constitució i en els convenis internacionals sobre els drets humans. 

Per Sílvia Pinilla, Advocada, Especialitzada en Dret de Família

En una Sentència del Ple, de 31 de març de 2022 i publicada aquesta mateixa setmana, s’ha considerat que la gestació per substitució comercial vulnera els drets fonamentals reconeguts a la Constitució i en els convenis internacionals sobre els drets humans.

 

Així mateix, s’ha considerat que el contracte de gestació per substitució del cas enjudiciat comporta un dany a l’interès superior del menor i una explotació de la dona que són inacceptables, ja que es tracta a la mare gestant i al menor com a mers “objectes”, confirmant així el que ja es va establir a la Sentència 835/2013 de 6 de febrer de 2014.

 

La legislació espanyola declara nul de ple dret el contracte de gestació per substitució i atribueix la titularitat de la relació de filiació materna a la mare gestant.


En el cas que no existeixi una vinculació biològica amb el menor, però sí que existeixi una vida familiar de fet, la via legal de la mare comitent (no gestant) per la qual s’ha d’obtenir la determinació de la filiació és la de l’adopció. D’aquesta manera, es podrà satisfer l’interès superior del menor.



Recuperi la Sentència aquí.


Articles relacionats


L’any 2014, el Tribunal Constitucional va anular el precepte de la Llei de Seguretat Social mitjançant el qual, a efectes de pensió de viudetat, remetia a la normativa civil autonòmica per la determinació de la condició de “parella de fet”. 

Llegeix més

Els animals de companyia han passat a ser considerats membres de la família des de l'entrada en vigor de la Llei 17/2021, de 5 de gener.

Llegeix més

Comparteix l'article

Share by: