Procediment de comprovació limitada





Procediment de comprovació limitada: només es permet l’ampliació de l’abast de les actuacions en el procediment de comprovació limitada abans de la posada de manifest de l’expedient


El Tribunal Suprem estableix que la potestat de l'Agència Estatal de l’Administració Tributària d'ampliar l'abast de les actuacions en un procediment de Comprovació Limitada només es pot fer amb caràcter previ a la posada de manifest de l'expedient i no de manera simultània o posterior a aquest moment.

Per Gorka Alonso-Cuevillas, Advocat, Responsable del Departament de Dret Tributari

En una Sentència molt recent (de data 3 de maig de 2022 i que resol el recurs de cassació 5101/2020) el Tribunal Suprem (TS) ha fixat un criteri jurisprudencial molt rellevant i que tindrà un impacte important en qualsevol procediment de comprovació limitada que s'iniciï per part de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) d'ara endavant.


En concret, l'Alt Tribunal ha establert que “en garantia dels drets del contribuent reconeguts als articles 34.1 ñ) i 137 LGT, i al marge de tota altra consideració, l’Administració Tributària només podria ampliar l’abast de les seves actuacions de comprovació limitada, amb motivació singularitzada al cas, en el cas que ho comuniqui amb caràcter previ – no simultani, ni posterior – a l’obertura del termini d’al·legacions”.

 

Respecte a això, el procediment de comprovació limitada és un dels diversos procediments que, per menció expressa de la Llei General Tributària (LGT), té la consideració de procediment de gestió tributària (que no d'inspecció).

 

Per això, d'acord amb la literalitat de la LGT, el procediment de comprovació limitada està previst per revisar, per part de l'AEAT, determinades actuacions dutes a terme per l'obligat tributari. És a dir, aquest procediment (de comprovació especial en paraules del mateix TS) no està pensat per a una revisió completa de l'actuació de l'obligat tributari esmentat, ja que, per a aquest tipus d'actuacions, ja existeix el procediment d'inspecció.

 

De fet, l'article 137 LGT expressament esmenta que “l’inici de les actuacions de comprovació limitada s’haurà de notificar als obligats tributaris mitjançant la comunicació que haurà d’expressar-ne la naturalesa i l’abast i informarà sobre els seus drets i obligacions en el curs d’aquestes actuacions.

 

En relació amb aquest “abast”, el Reial decret 1065/2007 que desenvolupa la LGT sí que permet (en l'article 164.1) que, en el si d'un procediment de comprovació limitada, l'AEAT pugui acordar de manera motivada l'ampliació de les actuacions.

 

Aquesta habilitació està pensada perquè en el curs d'aquest tipus de procediments, l'AEAT, en cas de considerar que cal comprovar algun aspecte diferent del comunicat prèviament al contribuent, ho pugui fer sempre que acrediti que aquesta actuació addicional és necessària per complir els seus objectius revisors.

 

Tanmateix, aquesta possibilitat (ampliació de l'abast) només es pot fer "amb caràcter previ a l'obertura del termini d'al·legacions". En cas contrari, és a dir, si es fa simultàniament o posteriorment a aquest moment, el TS considera que es vulnera el dret establert a la lletra ñ) de l'article 34.1 LGT i que estableix que: “constitueix un dret de l'obligat tributari ser informat , a l'inici de les actuacions de comprovació o inspecció sobre la naturalesa i l'abast d'aquestes, així com dels seus drets i obligacions en el curs d'aquestes actuacions i que aquestes es desenvolupin en els terminis previstos en aquesta llei.

 

Així doncs, i amb una rotunditat que no deixa cap dubte, el TS considera que l'ampliació de l'abast de les actuacions en un procediment de comprovació limitada només es pot acordar amb caràcter previ a la posada de manifest de l'expedient a l'obligat tributari. O, cosa equivalent, abans de l'inici del termini per a la presentació de les al·legacions corresponents contra la proposta de liquidació dimanant d'aquest procediment.

 

Aquesta vulneració provoca, de facto, i per aplicació directa de l'article 48.1 de la Llei 39/2015, l'anul·labilitat de la liquidació provisional que es pogués dictar i que posaria fi al procediment de comprovació limitada.

 

En conseqüència, aquest criteri jurisprudencial recent, que serà de compliment obligat respecte a tots els procediments de comprovació limitada que s'iniciïn a partir d'ara, també pot ser invocat respecte de procediments ja finalitzats, però que es trobin en alguna de les diferents fases de recurs previstes legalment.

 

D'aquesta manera, qualsevol persona física o jurídica que s'hagi vist afectada per un cas com el que és objecte del present comentari, no hauria de dubtar a sol·licitar el corresponent assessorament legal expert en aquesta matèria.



Articles relacionats


El passat 27 de gener de 2022 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va dictar l’esperada Sentència que va “tombar” l’actual marc normatiu del Model 720, en vigor des de l’any 2013, i mitjançant el qual els residents fiscals a Espanya han de declarar els béns i drets que posseeixen a l’estranger.

Llegeix més

El Tribunal Económico-Administrativo Central (TEAC) ha anul·lat un Acord de derivació de responsabilitat tributària per la manca de documentació/informació necessària de l'expedient administratiu.

Llegeix més

Comparteix l'article

Share by: